Un tort cu menta pe care il ochisem de mult, cu toate ca crema ar fi fost din mascarpone si in febra Sarbatorilor Pascale, nu prea am fost norocoasa sa o gasesc si asa ca a trebuit sa ma orientez catre altceva, sa incerc sa experimentez cu cateva ingrediente pe care le aveam deja prin casa.
Inainte cu cateva ore de Inviere, m-am apucat sa prepar acest tort, cu toate ca decorarea cu ciocolata am facut-o in dimineata asta :D .
Un tort facut cu multa dragoste! :)
Ingredientele blatului de cacao:
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 3 linguri de faina
- 1 lingura cu varf de cacao
- o lingurita de praf de copt
- un plic de zahar vanilat
Crema de menta:
- 4 galbenusuri
- 500 ml de lapte
- 90 grame de faina sau amidon alimentar
- 20 grame gelatina granulata + 150 ml apa
- 170 ml sirop de menta
- 200 gr zahar pudra
- 400 ml smantana lichida pentru frisca
- un plic zahar vanilat
- 1 1/2 intaritor de frisca
- 1 1/2 lingurita de colorant verde alimentar
Pentru insiropat blatul:
- 70 ml sirop de menta
- 50 ml apa
Ornat:
- 100 grame ciocolata neagra topita la bain-marie.
- Faina , praful de copt, zaharul vanilat si cacaoa se amesteca impreuna.
- Cele 4 oua si zaharul se mixeaza foarte bine si se vor adauga faina treptat, amestecandu-se la final cu o lingura de lemn.
- Compozitia se pune intr-o tava rotunda cu diamentrul de 26 cm cu peretii detasabili tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.
- Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 30 de minute.
- Se face testul scobitorii pentru verificarea blatului.
- Cand blatul este copt, se va scoate din cuptor si se va lasa la racit.
- Cat timp blatul e la cuptor se pregateste crema de menta.
- Se bate frisca cu mixerul incepand de la o viteza mica si usor usor se va creste, desi in acest timp se adauga treptat cele 100 de grame de zahar pudra.
- Cand frisca devine ingrosata ca o spuma se va da la frigider.
- Gelatina se pune la inmuiat in 150 ml apa.
- Cele 4 galbenusuri le mixam cu 100 grame zahar pudra si zaharul vanilat.
- Apoi se va adauga faina si o mixam bine pana se incorporeaza.
- Adaugati laptele , siropul de menta si amestecati pana la omogenizarea compozitiei.
- Compozitia se transfera intr-o cratita cu fund dublu si se va pune la foc mic spre mijlociu. Daca nu aveti cratita cu fund dublu, folositi metoda bain-marie.
- Se amesteca continuu cu o paleta sau telul pana cand crema s-a ingrosat si se va lua de pe foc.
- Se adauga colorantul si se amesteca pentru a se incorpora in compozitie.
- Se adauga si gelatina peste compozitie si se mixeaza cu mixerul .
- Cand crema s-a mai racit se va adauga frisca si se va amesteca de sus in jos cu o spatula pentru a se incorpora bine in compozitie.
- Blatul de cacao va ramane in forma in care s-a copt. Se va insiropa cu siropul de menta care a dat in cateva clocote cu apa si se va adauga cu ajutorul unei lingure peste blat.
- Peste blatul insiropat se adauga crema de menta si nivelam.
- Se introduce tortul la frigider pentru 3 ore.
- Se orneaza cu ciocolata neagra dupa bunul plac.
- Se adauga iar la frigider pentru alte 3-4 ore sau peste noapte.
Editare: Gustul tortului este delicios si foarte racoros , cucereste orice musafir.
Pofta Buna!
Comentarii